Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα 28-11-2008

Αριθ.Πρωτ.: 2156

Προς τον Πρωθυπουργό

κ. Κ. Καραμανλή

Κοιν. 1. Κόμματα Βουλής

2. Φορείς των ΤΕΙ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πρόσφατη πρωτοφανής δήλωση του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή, αλλά και στα Μ.Μ.Ε. ( ραδιόφωνο ΝΕΤ, ALPHA) σύμφωνα με την οποία, αδυνατεί να εκδώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ διότι δεν του το επιτρέπει το Τ.Ε.Ε, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον εμπαιγμό της Πολιτείας σε βάρος των 350.000 φοιτητών ,πτυχιούχων ΤΕΙ και των οικογενειών τους.

 

Την ίδια ώρα, γινόμαστε μάρτυρες της ταχύτατης επαγγελματικής και συνακόλουθα ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχιούχων σχολών Κολεγίων (Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών) μέσω του Νόμου της Βουλής και της Κοινοτικής Οδηγίας.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι, οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανάδειξης του ανώτατου χαρακτήρα των ΤΕΙ, (Ν.3549/2007 άρθρο 2 παραγ. 1), δεν οδηγούν σε ανάλογο εκσυγχρονισμό κανονιστικών διατάξεων που ισχύουν στη δημόσια διοίκηση και την άσκηση των αντίστοιχων επαγγελμάτων.

Την ίδια χρονική στιγμή συγκεκριμένοι συντεχνιακοί φορείς, χωρίς να έχουν θεσμικά το δικαίωμα, σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, παρεμποδίζουν τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής εντός της χώρας μας, αδιαφορώντας για τις διεθνείς εκπαιδευτικές εξελίξεις αλλά και τις προσφυγές Eλλήνων πολιτών στο Δ.Ε.Κ. και τις καταδικαστικές αποφάσεις του σε βάρος της Ελλάδος.

 

Τα ΤΕΙ κινδυνεύουν με απαξίωση και οι Πτυχιούχοι τους βρίσκονται ένα βήμα πριν την επαγγελματική καταστροφή, εάν δεν ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως:

− Άμεση νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ, όπως ισχύει για όλους τους Πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.

− Μετονομασία των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, με βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

− Ισότιμη χρηματοδότηση ΤΕΙ – Πανεπιστημίων

− Διαχωρισμό του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας από τον Επαγγελματικό φορέα των Μηχανικών του Πανεπιστημίου, με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και αμεροληψίας που απαιτείται.

 

− Την αναθεώρηση της αναχρονιστικής τεχνικής νομοθεσίας του 1930, η οποία δυστυχώς, διατηρείται μέχρι σήμερα ανέπαφη και την ενσωμάτωση σ’αυτην της διεθνούς και ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

 

− Την μετατροπή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σε Ν.Π.Δ.Δ. επικυρώνοντας και τυπικά την πολύχρονη άτυπη λειτουργία της ως επιμελητήριο των Μηχανικών Τ.Ε.Ι., ώστε να υπερασπίζεται και να διασφαλίζει τα στοιχειώδη επιστημονικά και επαγγελματικά συμφέροντα των μελών της.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχουν περάσει έξι χρόνια από την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησής σας (2003), για έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, χωρίς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί ( εκκρεμούν 35 και πλέον ειδικότητες).

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά μόνο για την οικονομική σύγκλιση με τα βορειοευρωπαϊκά κράτη και όχι για την εκπαιδευτική εναρμόνιση. Δεδομένων των ευρωπαϊκών συνθηκών (Βologna, κ.α.) τις οποίες ως χώρα έχουμε συνυπογράψει, αποτελεί αντίφαση η άρνηση σχεδόν του συνόλου της δημόσιας διοίκησης της Ελλάδας τα τελευταία επτά χρόνια, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και προκαταλήψεις του παρελθόντος και να εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες πρακτικές όλων των χωρών της Ε.Ε. για τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα των Πτυχιούχων Α.Ε.Ι. ( Πανεπιστήμια-ΤΕΙ) .

 

Σας παρακαλούμε να δηλώσετε την πολιτική σας βούληση εμπράκτως και να δώσετε οδηγίες στους Υπουργούς Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Μεταφορών, Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης και Ναυτιλίας να σεβαστούν τους νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και να τερματίσουν την επαγγελματική απαξίωση χιλιάδων Πτυχιούχων ΤΕΙ.

 

Οι μέχρι τώρα ανάλογες εκκλήσεις της Ένωσης μας, προς το πολιτικό σας Γραφείο και οι σχετικές προς τα αρμόδια Υπουργεία διαβιβάσεις της εντολής σας: «να διερευνηθούν τα αιτήματά μας», σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουν τεθεί στον κάλαθο των αχρήστων των αντίστοιχων Υπουργικών Γραφείων, αφού ουδέν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, με πράξεις και ενέργειες των Υπουργών σας, η κατάσταση χιλιάδων πτυχιούχων ΤΕΙ, καθημερινά επιδεινώνεται.

 

Για το Κ.Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Δημόπουλος

Επίκαιρα

 • Έγγραφο της ΕΕΤΕΜ προς τον Υφυπουργό Παιδείας σχετικά με δηλώσεις στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ

  Αθήνα, 10-10-2019

  Έγγραφο απέστειλε η ΕΕΤΕΜ στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Β. Διγαλάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: «Τα Τμήματα ΤΕ Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά».

  Περισσότερα...  
 • Προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 22-03-2019

  Αναφορικά με το “κάλεσμα” που απευθύνει το Τ.Ε.Ε προς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, για να εγγραφούν στο “Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών” που επιχειρεί να στήσει, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και για αυτό η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παράνομης αυτής απόφασης του Τ.Ε.Ε.

  Συνάδελφοι μην παρασύρεστε!

  Το Μητρώο αυτό του Τ.Ε.Ε δεν είναι παρά ένας κατάλογος ονομάτων και δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, απ’ ότι μέχρι τώρα είχαν, όπως πρόσβαση στα διάφορα συστήματα που απλά διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

  Περισσότερα...