Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα 22-12-2008

Αριθ. Πρωτ.: 2277

 

Προς τον Πρωθυπουργό

κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Κοιν. 1. Κόμματα Βουλής

2. Φορείς των ΤΕΙ

3. Προέδρους ΤΕΙ

 

Θέμα: «Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με το σχέδιο Π.Δ. για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια του από 28-11-2008 εγγράφου μας, για την αδιαφορία που επιδεικνύουν τα αρμόδια παραγωγικά Υπουργεία στα θέματα εφαρμογής της νομοθεσία για τα ΤΕΙ που επηρεάζουν 350.000 φοιτητές, πτυχιούχους ΤΕΙ και τις οικογένειες τους, το Υπουργείο Ανάπτυξης με το σχέδιο Π.Δ/τος για την θεσμοθέτηση του σώματος των Ενεργειακών Επιθεωρητών

που έδωσε στη δημοσιότητα, προκάλεσε την καθολική αντίδραση των Πτυχιούχων και σύσσωμης της κοινότητας των ΤΕΙ (Πρόεδροι, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, Καθηγητές, φοιτητές). Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε το κοινό έγγραφο των παρόντων μελών της 12ης Συνεδρίασης της Ολομελείας του ΣΑΤΕ/ΕΣΥΠ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Το παραπάνω σχέδιο αν και καθυστέρησε αρκετά χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικότατο κεφάλαιο της βιώσιμης και αειφόρου αστικής ανάπτυξης της χώρας και αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος που δόθηκε για δημοσία διαβούλευση είναι πολύ λίγος στερώντας με τον τρόπο αυτό τους φορείς από την δυνατότητα καλύτερης επεξεργασίας και αξιολόγησης του σχεδίου Π.Δ.

Επίσης το ως άνω σχέδιο :

 • Δε λαμβάνει υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες της.
 • Αγνοεί το πνεύμα των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών (π.χ. 2002/91)
 • Παραβλέπει την ισχύουσα νομοθεσία περί Ανώτατης Εκπαίδευσης, βάζοντας αυθαίρετους περιορισμούς στους πτυχιούχους του τεχνολογικού τομέα αυτής
 • Θέτει σε δεύτερη μοίρα τον ρόλο, την τεχνογνωσία, τις υποδομές και την εμπειρία των Α.Ε.Ι. της χώρας (ΤΕΙ - Πανεπιστήμια),

κυρίως, προσπαθεί να μεταφέρει εμμέσως πλην σαφώς αρμοδιότητες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας, του ΥΠΑΝ αλλά και του ΥΠΕΠΘ σε ένα καθαρά επαγγελματικό φορέα, πράγμα δεοντολογικά και συνταγματικά απαράδεκτο παραβιάζοντας ευθέως και το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε την συνολική αναμόρφωση του προτεινόμενου Σχεδίου Π.Δ/τος, με βάση και τις αναλυτικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει σαν Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, αλλά και το σχετικό υπόμνημα του Προϊσταμένου του Τμήματος Μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιά κ. Ι. Καλδέλη στον Γ. Γραμματέα του ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλη, (έγγραφο 2230/16-12-2008).

Στο σχέδιο Π.Δ/τος του ΥΠΑΝ πρέπει να τροποποιηθούν:

 • Όσες διατάξεις αναθέτουν την πιστοποίηση των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ευθύνη διεξαγωγής και εποπτείας των εξετάσεων επάρκειας των ενεργειακών Επιθεωρητών σε ανταγωνιστικό-προς τους Πτυχιούχους ΤΕΙ- επαγγελματικό φορέα (Τ.Ε.Ε.) καθώς και κάθε άλλη «ρυθμιστική» αρμοδιότητα που δίδεται σ’αυτόν διότι αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.
 • Να δίδεται στους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ η δυνατότητα να πιστοποιηθούν για την άδεια Β’ τάξης Ενεργειακού Επιθεωρητή με τους ίδιους όρους, διότι με το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ/τος αγνοείται το περιεχόμενο του Ακαδημαϊκού Προγράμματος Σπουδών των Τ.Ε.Ι. καθώς και η σχετική επαγγελματική τους εμπειρία.

Και να συμπεριληφθούν τα παρακάτω:

 • Η τυχόν επιμόρφωση των Ενεργειακών Επιθεωρητών να ανατίθεται στα αρμόδια Τμήματα των ΑΕΙ ( Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) με συντονισμό από το ΥΠΑΝ ή φορέα όπως το ΕΚΕΠΙΣ και το ΕΣΥΔ και με συμβουλευτική συμμετοχή των αντίστοιχων επαγγελματικών ενώσεων (ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ κ.λπ.).
 • Η επιμόρφωση να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά τετραετία, ώστε να εξασφαλίζεται η ενημέρωση των Ενεργειακών Επιθεωρητών στις διαρκείς εξελίξεις της Τεχνολογίας.
 • Στη γνωμοδοτική Επιτροπή (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.) να μετέχουν ισότιμα το ΤΕΕ (επαγγελματικός φορέας των διπλωματούχων μηχανικών) και η ΕΕΤΕΜ (επαγγελματικός φορέας των πτυχιούχων μηχανικών) και να προστεθούν δύο μέλη στη Γ.ΕΠ.Ε.Ε., τα οποία να είναι καθηγητές των ΤΕΙ (Ενεργειακού Τομέα), ειδικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ενεργειακών επιθεωρήσεων, που το παρόν σχέδιο αποκλείει εντελώς!
 • Να καλυφθεί το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων, τουλάχιστον στην αρχική φάση, με ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα (φορολογικές απαλλαγές των ιδιοκτητών των ακινήτων).

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι διοικητικές πράξεις ορισμένων Υπουργών όταν αντιτίθενται στις ευρωπαϊκές οδηγίες αναγκάζουν τους πληττόμενους να προσφεύγουν στα αρμόδια Εθνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια με ανυπολόγιστο κόστος . Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν τα όσα αναφέραμε στο υπ’αριθ. 2156/28-11-2008 έγγραφό μας και διαψεύδουν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την οποιαδήποτε διάθεση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ.

Για το λόγο αυτό, Σας καλούμε την ύστατη ώρα να παρέμβετε στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης προς αποτροπή της επιχειρούμενης αδικίας σε βάρος του συνόλου της κοινότητας του τεχνολογικού τομέα ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Για το Κ.Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δημόπουλος

 

Επισυναπτόμενα έγγραφα 2:

1. Κοινό έγγραφο των παρόντων μελών του ΣΑΤΕ/ΕΣΥΠ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

2. Γνωμοδότηση των νομικών για την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου μέσω του σχεδίου Π.Δ «για την θεσμοθέτηση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών»

Επίκαιρα

 • Έγγραφο της ΕΕΤΕΜ προς τον Υφυπουργό Παιδείας σχετικά με δηλώσεις στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ

  Αθήνα, 10-10-2019

  Έγγραφο απέστειλε η ΕΕΤΕΜ στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Β. Διγαλάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: «Τα Τμήματα ΤΕ Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά».

  Περισσότερα...  
 • Προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 22-03-2019

  Αναφορικά με το “κάλεσμα” που απευθύνει το Τ.Ε.Ε προς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, για να εγγραφούν στο “Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών” που επιχειρεί να στήσει, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και για αυτό η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παράνομης αυτής απόφασης του Τ.Ε.Ε.

  Συνάδελφοι μην παρασύρεστε!

  Το Μητρώο αυτό του Τ.Ε.Ε δεν είναι παρά ένας κατάλογος ονομάτων και δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, απ’ ότι μέχρι τώρα είχαν, όπως πρόσβαση στα διάφορα συστήματα που απλά διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

  Περισσότερα...