Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 22-11-2016

logo eetemΕν κρυπτώ και αιφνιδίως, με ακροτελεύτιο άρθρο 29 στη σημερινή συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ ...», για άλλη μία φορά η ελληνική Κυβέρνηση πασχίζει πάση θυσία να αποτρέψει το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του Μηχανικού, παρά τα όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή πολιτική και πραγματικότητα, και παρά τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου έναντι των θεσμών, παραπέμποντας το ζήτημα εκ νέου στις καλένδες.

Στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, εσφαλμένα και κατά παράβαση του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, αναφέρεται ότι ρυθμίζεται το επάγγελμα του μηχανικού, ενώ ρυθμίζεται ΜΟΝΟ το επάγγελμα των αποφοίτων Πολυτεχνικών σχολών και όσων κάνουν χρήση της ευρωπαϊκής οδηγίας 05/36. Ο δε συντάκτης φαίνεται πως αγνοεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται χιλιάδες πτυχιούχοι μηχανικοί του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης.

Φυσικά και δεν περιμένουμε να υπάρξει σοβαρός εξορθολογισμός στην άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με βάση τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών, τις αποκτηθείσες γνώσεις και κάποια αντικειμενικά κριτήρια, μιας και, όπως φαίνεται, το Τ.Ε.Ε, μέσω των μελών του στις επιτροπές και ομάδες εργασίας, θα καθορίσει τις δραστηριότητες των διπλωματούχων Μηχανικών, όπως αυτό θέλει.
Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει, όπως έχει εκ του Κανονισμού της Βουλής δικαίωμα, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της, όπως έκανε και για άλλα θέματα.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να απαιτήσει την άμεση απόσυρση του άρθρου 29 και να καταθέσει σχέδιο νόμου για την πλήρη ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, προκειμένου να ανοίξει πραγματικά το επάγγελμα του Μηχανικού και όχι μόνο.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του επικείμενου Συνεδρίου της, θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου νόμου για το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, στο κατά τον Νόμο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μπει τέλος στις υπεκφυγές και τις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας, και στην επαγγελματική ομηρία, τον εμπαιγμό και την παραπλάνηση των Πτυχιούχων Μηχανικών και των οικογενειών τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

  • Η πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τη συνολική & πλήρη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι

    Αθήνα, 17-03-2017

    Στην Ελλάδα το επάγγελμα το Μηχανικού είναι ρυθμισμένο με νόμο από το 1930 και κάλυπτε μόνο τους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων παρέχοντας τους ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ επαγγελματική κατοχύρωση και διατηρώντας με τον τρόπο αυτό το επάγγελμα «κλειστό» μέχρι σήμερα, αποκλείοντας ουσιαστικά από την πρόσβαση στο επάγγελμα όλες τις νεότερες κατηγορίες όπως οι Μηχανικοί Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι που ιδρύθηκαν μετά το 1983 ή ακόμη και νεότερες ειδικότητες Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών!!

    Περισσότερα...