Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 288 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 22-11-2016

logo eetemΕν κρυπτώ και αιφνιδίως, με ακροτελεύτιο άρθρο 29 στη σημερινή συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ ...», για άλλη μία φορά η ελληνική Κυβέρνηση πασχίζει πάση θυσία να αποτρέψει το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του Μηχανικού, παρά τα όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή πολιτική και πραγματικότητα, και παρά τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου έναντι των θεσμών, παραπέμποντας το ζήτημα εκ νέου στις καλένδες.

Στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, εσφαλμένα και κατά παράβαση του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, αναφέρεται ότι ρυθμίζεται το επάγγελμα του μηχανικού, ενώ ρυθμίζεται ΜΟΝΟ το επάγγελμα των αποφοίτων Πολυτεχνικών σχολών και όσων κάνουν χρήση της ευρωπαϊκής οδηγίας 05/36. Ο δε συντάκτης φαίνεται πως αγνοεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται χιλιάδες πτυχιούχοι μηχανικοί του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης.

Φυσικά και δεν περιμένουμε να υπάρξει σοβαρός εξορθολογισμός στην άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με βάση τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών, τις αποκτηθείσες γνώσεις και κάποια αντικειμενικά κριτήρια, μιας και, όπως φαίνεται, το Τ.Ε.Ε, μέσω των μελών του στις επιτροπές και ομάδες εργασίας, θα καθορίσει τις δραστηριότητες των διπλωματούχων Μηχανικών, όπως αυτό θέλει.
Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει, όπως έχει εκ του Κανονισμού της Βουλής δικαίωμα, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της, όπως έκανε και για άλλα θέματα.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να απαιτήσει την άμεση απόσυρση του άρθρου 29 και να καταθέσει σχέδιο νόμου για την πλήρη ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, προκειμένου να ανοίξει πραγματικά το επάγγελμα του Μηχανικού και όχι μόνο.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του επικείμενου Συνεδρίου της, θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου νόμου για το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, στο κατά τον Νόμο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μπει τέλος στις υπεκφυγές και τις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας, και στην επαγγελματική ομηρία, τον εμπαιγμό και την παραπλάνηση των Πτυχιούχων Μηχανικών και των οικογενειών τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Μία από τα ίδια - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση

  Αθήνα, 04-08-2017

  Ολοκληρώθηκε, με την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις».

  Από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και διέρρευσε το εν λόγω νομοσχέδιο, μέχρι σήμερα, η Κεντρική Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους υπεύθυνους Παιδείας και τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Κομμάτων.

  Επίσης, συναντήθηκε, τόσο με τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη, όσο και με την πρώην Αναπλ. Υπουργό, κα Αθ. Αναγνωστοπούλου, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του σε αυτή.

  Περισσότερα...  
 • Το βελτιωμένο αλλά εξίσου απαράδεκτο Άρθρο 46

  Αθήνα, 02-07-2017

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φαίνεται καταρχήν οι πιέσεις και οι αντιδράσεις μας ανάγκασαν τον Υπουργό να «βελτιώσει» το ΑΡΘΡΟ 46 στο Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, αφού σύμφωνα με διαρροές θα έχει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγας, στη συνάντηση που είχε με μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

  Περισσότερα...