Home Νέα Η από 16ης Νοεμβρίου 2016 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων
Η από 16ης Νοεμβρίου 2016 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων PDF Εκτύπωση E-mail

simbolaiografoiΜε αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με τα τοπογραφικά, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Σ.Ε.
Αναλυτικά το κείμενο του εγγράφου έχει ως εξής:


Κύριε Πρόεδρε,
πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με τα τοπογραφικά, με την οποία καλούνται τα μέλη των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της Χώρας να δέχονται όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα, ανεξαρτήτως της ειδικότητας του μηχανικού που τα έχει εκπονήσει.

Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για μη εμπλοκή στα επαγγελματικά δικαιώματα οποιουδήποτε επαγγελματικού κλάδου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

όπως είχαμε τονίσει και στη συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει με τη Συντονιστική Επιτροπή για το ίδιο θέμα, προ πενταετίας, το μόνο αρμόδιο για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι είναι το Υπουργείο Παιδείας, όπως εξάλλου ρητά αναφέρεται στο Αρ. 25 του Ν.1404/83, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν.2916/01, Αρ.1 και Ν.3974/09, Άρ.18.

Η αναφορά που γίνεται στην «αποστολή σχετικού εγγράφου από το ΤΕΕ, που να απαριθμεί τους μηχανικούς που, κατ' αυτό, δικαιούνται να υπογράφουν τοπογραφικά διαγράμματα» είναι προβληματική δεδομένου ότι ανάμεσα στους σκοπούς του Τ.Ε.Ε (όπως αυτοί περιγράφονται στην ιστοσελίδα http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE) είναι η «διατύπωση απόψεων» και η «γνωμοδότηση για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του», ήτοι για θέματα αποκλειστικά τεχνικά, και όχι ζητήματα εκπαιδευτικά και απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων μη μελών του.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αποτελεί τον αποκλειστικό επαγγελματικό φορέα οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις και προβλέψεις νόμων και διοικητικών πράξεων, και, αν απαιτηθεί, θα διευκρινίσει ποιες ειδικότητες Μηχανικών Τ.Ε.Ι έχουν δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, συμφωνεί και με τα όσα δηλώνετε στην τελευταία παράγραφο της εν λόγω ανακοίνωσης.

Κύριε Πρόεδρε,

είμαστε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία.

Το έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μπορείτε να το δείτε εδώ

 

Επίκαιρα

Υλοποίηση αποφάσεων 21ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 23-12-2016

Υλοποιώντας τις αποφάσεις του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε έγγραφο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με το οποίο ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα προ ημερησίας διατάξεως «Ρύθμιση εκκρεμοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης» ώστε να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Τεχνολογικό Τομέα (Τ.Ε.Ι) αυτής, όπως:

• Η πλήρης ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, αλλά και των Πτυχιούχων άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι.

• Η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά), από τα Τ.Ε.Ι.

Περισσότερα...
 
Υπουργός Παιδείας: με νόμο το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης

Αθήνα, 09-11-2016

Η έκτακτη Σύνοδος των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, παρουσία του νέου Υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, και του Γεν. Γραμματέα, Ι. Παντή, με θέματα:

1. Το Νομοσχέδιο για τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά), όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με τη νέα του μορφή.

2. Τα εκκρεμή θέματα με την ρύθμιση των επαγγελματικών θεμάτων όλων των Σχολών και Τμημάτων.

3. Τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα Τ.Ε.Ι ως προς την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά).

Περισσότερα...