Home Νέα Μόνη έννοια της Πολιτείας η διατήρηση του «κλειστού» του επαγγέλματος του Μηχανικού
Μόνη έννοια της Πολιτείας η διατήρηση του «κλειστού» του επαγγέλματος του Μηχανικού PDF Εκτύπωση E-mail

logo eetemΑθήνα, 22-11-2016

Εν κρυπτώ και αιφνιδίως, με ακροτελεύτιο άρθρο 29 στη σημερινή συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ ...», για άλλη μία φορά η ελληνική Κυβέρνηση πασχίζει πάση θυσία να αποτρέψει το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του Μηχανικού, παρά τα όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή πολιτική και πραγματικότητα, και παρά τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου έναντι των θεσμών, παραπέμποντας το ζήτημα εκ νέου στις καλένδες.

Στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, εσφαλμένα και κατά παράβαση του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, αναφέρεται ότι ρυθμίζεται το επάγγελμα του μηχανικού, ενώ ρυθμίζεται ΜΟΝΟ το επάγγελμα των αποφοίτων Πολυτεχνικών σχολών και όσων κάνουν χρήση της ευρωπαϊκής οδηγίας 05/36. Ο δε συντάκτης φαίνεται πως αγνοεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται χιλιάδες πτυχιούχοι μηχανικοί του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης.

Φυσικά και δεν περιμένουμε να υπάρξει σοβαρός εξορθολογισμός στην άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με βάση τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών, τις αποκτηθείσες γνώσεις και κάποια αντικειμενικά κριτήρια, μιας και, όπως φαίνεται, το Τ.Ε.Ε, μέσω των μελών του στις επιτροπές και ομάδες εργασίας, θα καθορίσει τις δραστηριότητες των διπλωματούχων Μηχανικών, όπως αυτό θέλει.

Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει, όπως έχει εκ του Κανονισμού της Βουλής δικαίωμα, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της, όπως έκανε και για άλλα θέματα.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να απαιτήσει την άμεση απόσυρση του άρθρου 29 και να καταθέσει σχέδιο νόμου για την πλήρη ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, προκειμένου να ανοίξει πραγματικά το επάγγελμα του Μηχανικού και όχι μόνο.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του επικείμενου Συνεδρίου της, θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου νόμου για το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών ΤΕΙ, στο κατά τον Νόμο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μπει τέλος στις υπεκφυγές και τις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας, και στην επαγγελματική ομηρία, τον εμπαιγμό και την παραπλάνηση των Πτυχιούχων Μηχανικών και των οικογενειών τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Επίκαιρα

Υλοποίηση αποφάσεων 21ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 23-12-2016

Υλοποιώντας τις αποφάσεις του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε έγγραφο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με το οποίο ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα προ ημερησίας διατάξεως «Ρύθμιση εκκρεμοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης» ώστε να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Τεχνολογικό Τομέα (Τ.Ε.Ι) αυτής, όπως:

• Η πλήρης ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, αλλά και των Πτυχιούχων άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι.

• Η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά), από τα Τ.Ε.Ι.

Περισσότερα...
 
Υπουργός Παιδείας: με νόμο το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης

Αθήνα, 09-11-2016

Η έκτακτη Σύνοδος των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, παρουσία του νέου Υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, και του Γεν. Γραμματέα, Ι. Παντή, με θέματα:

1. Το Νομοσχέδιο για τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά), όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με τη νέα του μορφή.

2. Τα εκκρεμή θέματα με την ρύθμιση των επαγγελματικών θεμάτων όλων των Σχολών και Τμημάτων.

3. Τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα Τ.Ε.Ι ως προς την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά).

Περισσότερα...