Home Νέα 21ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
21ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα 28-11-2016

21 synedrio 1Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 21ου τριήμερου τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με την οργανωτική υποστήριξη του Τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Εγκρίθηκε ο Διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός της Κ.Δ.Ε καθώς και το Πρόγραμμα Δράσης 2017-2019.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρευρέθησαν και χαιρέτησαν εκ μέρους των κομμάτων οι κ.κ. βουλευτές Δ. Κυριαζίδης της Ν.Δ και Χαρά Κεφαλίδου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Αντιδήμαρχος Δράμας κ. Ν. Τερζής και ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ κ. Φ. Κυριάκος.

Χαιρετισμό απηύθυναν εγγράφως, το Κ.Κ.Ε, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κ. Ελ. Αυγενάκης και ο τ. πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχ. Μηχανικών Τ.Ε Ομίλου Δ.Ε.Η Κων/νος Γεωργίου στην παρέμβαση του σκιαγράφησε τον ρόλο του πτυχ. Μηχανικού Τ.Ε.Ι στην Δ.Ε.Η Α.Ε και την συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το 21ο Συνέδριο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, εκ μέρους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθ. Μητρόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Αχιλ. Χριστοφοριδης.

Η θεματολογία της 1ης ημέρας του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο πλαίσιο αυτής παρουσιάστηκε το Ερευνητικό έργο των κάτωθι Εργαστηρίων των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών:

  • Ήπιων μορφών Ενεργείας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Α.Ε.Ι Τ.Τ Πειραιά (Παρουσίαση «Ήπιες Μορφές Ενέργειας και περιβάλλον. Από την έρευνα στην εφαρμογή»)
  • Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών ερευνών του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος (Παρουσίαση «Θερμότητα ποταμού, ζέστη στην Πόλη»),

από τους επικεφαλείς, καθηγητές Δρ. Ιωαν. Καλδέλλη – Δρ. Μιχ. Βραχόπουλο, αντιστοίχως.

21 synedrio 3Επίσης προτάθηκε στη Δημοτική αρχή της Πόλης, η παροχή τεχνογνωσίας από το Τ.Ε.Ι Στερ. Ελλάδας - Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μέσω της Γεωθερμίας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Όμιλος της Δ.Ε.Η Α.Ε δια του κ. Φ. Φώτου, Τομεάρχη Λειτουργίας & Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Συγκροτήματος Νέστου παρουσίασε, στο πλαίσιο της ανωτέρω θεματικής, την αξιοποίηση του Ποταμού Νέστου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνικές εφαρμογές για προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν και παρουσιάσεις των εταιρειών - χορηγών του Συνεδρίου όπως της εταιρείας LEGRAND καθώς και των εταιρειών THRACE GROUP και FIBRAN.

Η εκδήλωση προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και την παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές καθώς και στελέχη των αρμόδιων Δημοσίων Υπηρεσιών.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (Κυριακή 27 Νοεμβρίου) συζητήθηκε το θέμα του σχεδίου νόμου που έχει επεξεργαστεί η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και εξουσιοδοτήθηκε το Προεδρείο και η Κ.Δ.Ε να προωθήσουν το σχέδιο νόμου στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση, σε συντονισμό με τα Ιδρύματα και τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι.

Παράλληλα το Συνέδριο διατράνωσε την απόφαση του για την υπεράσπιση των αρχών που πρέπει να διέπουν τη ρύθμιση αυτή, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τον ανώτατο χαρακτήρα των Ιδρυμάτων, την αυτόνομη επαγγελματική δράση των Πτυχιούχων Μηχανικών στο πλαίσιο της ειδικότητας τους και την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ώστε να υποστηρίζει με επάρκεια τα μέλη της κατά την άσκηση του επαγγέλματος.21 synedrio 2

Ομόφωνα το Συνέδριο στιγμάτισε τις ενέργειες του νυν Υπουργού Υποδομών και πρώην Προέδρου του Τ.Ε.Ε, ο οποίος υπέβαλε μήνυση κατά όλων των μελών της Κ.Δ.Ε επειδή με εξώδικο τους προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α το 2012 υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των πτυχ. Μηχανικών να συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα αυθαιρέτων, την διαχείριση του οποίου έχει με ανάθεση αναλάβει το Τ.Ε.Ε.

Καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση επ΄ αυτού.

Το 21ο Συνέδριο καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους Προέδρους των Τ.Ε.Ι να συντονίσουν τις ενέργειες τους έτσι ώστε να δοθεί λύση όχι μόνο στα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο των Τ.Ε.Ι αλλά και σε αυτό της πλήρους ρύθμισης του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Με νεότερο Δελτίο Τύπου θα υπάρξει ενημέρωση για τις υπόλοιπες αποφάσεις και ψηφίσματα του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Επίκαιρα

Υλοποίηση αποφάσεων 21ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 23-12-2016

Υλοποιώντας τις αποφάσεις του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε έγγραφο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με το οποίο ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα προ ημερησίας διατάξεως «Ρύθμιση εκκρεμοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης» ώστε να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Τεχνολογικό Τομέα (Τ.Ε.Ι) αυτής, όπως:

• Η πλήρης ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, αλλά και των Πτυχιούχων άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι.

• Η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά), από τα Τ.Ε.Ι.

Περισσότερα...
 
Υπουργός Παιδείας: με νόμο το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης

Αθήνα, 09-11-2016

Η έκτακτη Σύνοδος των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, παρουσία του νέου Υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, και του Γεν. Γραμματέα, Ι. Παντή, με θέματα:

1. Το Νομοσχέδιο για τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά), όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με τη νέα του μορφή.

2. Τα εκκρεμή θέματα με την ρύθμιση των επαγγελματικών θεμάτων όλων των Σχολών και Τμημάτων.

3. Τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα Τ.Ε.Ι ως προς την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά).

Περισσότερα...