Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 12-06-2017

logo eetemΗ Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στην Έκτακτη Συνεδρίαση της, στις 9-6-2017, συζήτησε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για τη ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργού Παιδείας περιλαμβάνει αποσπασματικές ρυθμίσεις, οι οποίες απορρυθμίζουν και υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι με την αλλοίωση του σκοπού τους, μέσω του «δούρειου ίππου των διετών προγραμμάτων» στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της Κυβέρνησης και των Θεσμών για τη μείωση των Α.Ε.Ι σε 20 σε όλη την χώρα (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ ΙΙ)!

Ειδικά δε, στο άρθρο 46 περιλαμβάνονται απίστευτες ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, όπως η «βάφτιση» των 5ετων προπτυχιακών σε Μάστερ οι οποίες, παρότι δεν τεκμηριώνονται ακαδημαϊκά, προωθούνται προκειμένου να κατευναστούν οι συντεχνίες που αντιδρούν στην επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι από το 1994 μέχρι σήμερα, χωρίς να εξασφαλίζεται η άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας, παρότι ο ίδιος, «επί τη αναλήψει των καθηκόντων του», αλλά και όταν παρασκηνιακά διεκδικούσε την θέση αυτή, είχε υιοθετήσει τις προτάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, και παρότι έχει στο Γραφείο του τρεις ολοκληρωμένες νομοτεχνικά εναλλακτικές προτάσεις για τη κατοχύρωση των μηχανικών Τ.Ε.Ι, επιχειρεί να ξεφορτωθεί το πρόβλημα, οδηγώντας τους πτυχιούχους στη λαιμητόμο των ανταγωνιστών τους (Τ.Ε.Ε).

Οι ρυθμίσεις ειδικά του άρθρου 46 είναι απαράδεκτες και προκλητικές, διότι αμφισβητούν τον ανώτατο χαρακτήρα των Τ.Ε.Ι και των πτυχιούχων τους και υπονομεύουν τον καθορισμό των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρακάμπτοντας τους Φορείς εκπροσώπησης τους (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ – Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ κ.ά), ώστε ανενόχλητη η κυβέρνηση και ο Υπουργός να παραδώσουν τους πτυχιούχους μηχανικούς Τ.Ε.Ι στην Προκρούστεια κλίνη της Επιτροπής των μελών της Συντεχνίας (άρθρο 46, παρ. 5)!

Ο Υπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να σχεδιάζει τα επαγγελματικά «προσόντα» ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων ή να χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους και μέσα για να παραπέμψει το θέμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων στις καλένδες και να φιμώνει με νομοθετική διάταξη την φωνή και τις απόψεις των πτυχιούχων.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ τις επόμενες ήμερες θα ενημερώσει κόμματα, βουλευτές, εμπλεκομένους φορείς καθηγητές και την Γραμματεία της Συνόδου Διοικήσεων Τ.Ε.Ι σε συνεργασία με τα Νομαρχιακά Τμήματά της και τις Ενώσεις των άλλων σχολών, και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με αίτημα την απόσυρση όλου του σχεδίου νόμου και ειδικά το άρθρο 46!

Επίσης, θα απευθυνθεί:

α. στους πρώην Υπουργούς Παιδείας, σε δημόσιο διάλογο, για το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και

β. στα αρμόδια πολιτειακά όργανα και θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ιδιαίτερα του μηχανικού!

Σχετικά με τα όσα φέρεται να δήλωσε στις 9-6-17 ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στην Σύνοδο των Προέδρων Τ.Ε.Ι, για τη σύσταση άλλης μιας Επιτροπής(!) για τα επαγγελματικά προσόντα των Μηχανικών, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κρατά τις επιφυλάξεις της, θεωρώντας ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν σκοπό να εφησυχάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους πτυχιούχους, τα Τ.Ε.Ι και τους φοιτητές και τις επαγγελματικές Ενώσεις τους.

Είναι γεγονός ότι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού, της Κυβέρνησης και των συνεργατών της αποκαλύφθηκαν στο σχέδιο νόμου, γι αυτό η Κ.Δ.Ε αποφάσισε και ζητά την απόσυρση του άρθρου 46, αλλά και άλλων διατάξεων του σχεδίου νόμου και την έναρξη διαλόγου του Υπουργού με τους εμπλεκόμενους (δηλ. τα Τ.Ε.Ι και τους φορείς εκπροσώπησης των πτυχιούχων) για την άμεση ρύθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις και για τα θέματα που συνδέονται με την διασφάλιση της προοπτικής των ελληνικών Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι - Πανεπιστημίων) στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως η συνολική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης (ενοποίηση της δομής και της λειτουργίας των Α.Ε.Ι, νέος χωροταξικός σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης κ.λ.π).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Στη Βουλή το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου

  Αθήνα, 22-07-2017

  Με αφορμή την κατάθεση από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, αργά χθες το βράδυ, με την διαδικασία του Επείγοντος, τονίζουμε τα εξής:

  • Θεωρούμε καταρχήν θετικό βήμα την απάλειψη του διαχωρισμού των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι πριν και μετά τον ν.2916/2001.
  • Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία των ενστάσεων μας επί των υπολοίπων ζητημάτων καθώς ο Υπουργός Παιδείας με το σχέδιο νόμου:
  • Εξακολουθεί να διαιωνίζει τον διαχωρισμό της ανώτατης εκπαίδευσης εμμένοντας στον διακριτό ρόλο των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.
  • Επιμένει στην αναγνώριση του GrecoMaster ενάντια στην ευρωπαϊκή πρακτική και τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας μας.
  • Μοιράζει τίτλους άνευ αντικειμένου στους Εκπαιδευτικούς και Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι.
  • Η επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι για ακόμη μία φορά παραπέμπεται στο μέλλον, μέσω Π.Δ.
  • Η «ωραιοποίηση» του άρθρου 46 δεν άρει τις επιφυλάξεις μας, καθώς οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού φάνηκαν στην αρχική μορφή του άρθρου 46 που αναρτήθηκε για διαβούλευση.
  Περισσότερα...  
 • Το βελτιωμένο αλλά εξίσου απαράδεκτο Άρθρο 46

  Αθήνα, 02-07-2017

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φαίνεται καταρχήν οι πιέσεις και οι αντιδράσεις μας ανάγκασαν τον Υπουργό να «βελτιώσει» το ΑΡΘΡΟ 46 στο Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, αφού σύμφωνα με διαρροές θα έχει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγας, στη συνάντηση που είχε με μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

  Περισσότερα...