Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

tzavarasΜε ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, κ Κ. Τζαβάρας, επισημαίνει ότι οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και, κατ’ επέκταση, οδηγούνται στην ανεργία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε., που κατά βάση δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την καταμέτρηση γεωτεμαχίων και την αξιοποίηση της οικοδομήσιμης γης, λόγω του αποκλεισμού τους από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, στην βάση δεδομένων της "Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.".

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Δ/2018) Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατ' εξουσιοδότηση του Ν.4409/2016, ενεργοποιήθηκε από τις 16/7/2018 η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, που αποτελούν απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία για τις εμπράγματες συναλλαγές στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Πλέον, τα ως άνω διαγράμματα, προκειμένου να είναι έγκυρα για να χρησιμοποιηθούν στις σχετικές συναλλαγές, θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό υποβολής στην ειδική ψηφιακή υποδοχή του Ελληνικού Κτηματολογίου από τον συντάκτη τους.

Ο συντάξας μηχανικός για να εισέλθει στην εφαρμογή υποχρεούται να έχει πιστοποιηθεί και να διαθέτει στοιχεία πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα οποία βέβαια διατίθενται μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του ΤΕΕ. Από την διαδικασία αυτή όμως αποκλείονται οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε., οι οποίοι δεν είναι μέλη του ΤΕΕ, με άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό τους από επαγγελματικές δραστηριότητες που ανέκαθεν εκτελούσαν, ήτοι την καταμέτρηση γεωτεμαχίων για την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Επειδή με την διαδικασία αυτή υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. από τους εγγεγραμμένους στο ΤΕΕ πτυχιούχους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων της χώρας,

Επειδή δημιουργείται πρόβλημα στην κτηματαγορά σε σχέση με διαγράμματα, τα οποία έχουν ήδη συνταχθεί και υπογράφει αλλά δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθούν στην ψηφιακή εφαρμογή, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης του συντάκτη τους.

Επειδή με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση αποκλείονται από την αγορά εργασίας οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε., οδηγούμενοι στην ανεργία, εν μέσω της σοβαρότατης κρίσης που περνά ο κλάδος τους,

Επειδή εκκρεμεί εδώ και 35 έτη το ζήτημα της τακτοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε., με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση της υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Δ/2018) Υπουργικής Απόφασης ή στην τροποποίηση της κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποκλείονται οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των διαγραμμάτων και να ομαλοποιηθεί έτσι η κατάσταση;»

Την ερώτηση μπορείτε να τη δείτε εδώ

Επίκαιρα

 • Έγγραφο της ΕΕΤΕΜ προς τον Υφυπουργό Παιδείας σχετικά με δηλώσεις στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ

  Αθήνα, 10-10-2019

  Έγγραφο απέστειλε η ΕΕΤΕΜ στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Β. Διγαλάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: «Τα Τμήματα ΤΕ Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά».

  Περισσότερα...  
 • Προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 22-03-2019

  Αναφορικά με το “κάλεσμα” που απευθύνει το Τ.Ε.Ε προς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, για να εγγραφούν στο “Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών” που επιχειρεί να στήσει, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και για αυτό η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παράνομης αυτής απόφασης του Τ.Ε.Ε.

  Συνάδελφοι μην παρασύρεστε!

  Το Μητρώο αυτό του Τ.Ε.Ε δεν είναι παρά ένας κατάλογος ονομάτων και δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, απ’ ότι μέχρι τώρα είχαν, όπως πρόσβαση στα διάφορα συστήματα που απλά διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

  Περισσότερα...