Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 10-05-2019

paremvasi tee. smallΜε έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου ότι κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και οι Υπουργοί Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, Υποδομών & Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας, έργο της οποίας είναι η «διόρθωση των αστοχιών και αλληλοεπικαλύψεων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες συναφούς αντικειμένου».

Το γεγονός ότι στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στ. Αραχωβίτης, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία βρισκόμαστε, προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το Π.Δ.99/18 σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε, μέλος του οποίου είναι ο κ. Αραχωβίτης, είναι ένας από τους φορείς, όπως και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, που έχουν προσφύγει κατά του Π.Δ.99/18.

Η έκπληξη μας έγκειται στο γεγονός ότι σε πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή Ν. Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κου Μάνου Κόνσολα, με θέμα: «Άμεση ανάκληση ή τροποποίηση του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων», από την απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών(LINK) προκύπτει ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να προχωρήσει σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Π.Δ.99/18.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, τι άλλαξε μέσα σε ένα μήνα;

Μήπως για αυτό το λόγο το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών δεν κατέθεσε έγγραφες απόψεις, ούτε σχετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για τις 4-10-2019 η εκδίκαση των προσφυγών 14 φορέων και συλλόγων, κατά του Π.Δ.99;

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά του Π.Δ.99 έχουν προσφύγει και πολλοί σύλλογοι Διπλωματούχων Μηχανικών για τις αλληλοεπικαλύψεις που υπάρχουν μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ειλικρινή την πρόθεση της Κυβέρνησης, και λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ότι αντικείμενο της επιτροπής είναι η διόρθωση των αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ των δικαιωμάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η υπόθεση Π.Δ99/18 λήγει εδώ, παρότι το Τ.Ε.Ε έχει παρέμβει υπέρ “του κύρους του π.δ. 99/2018”.

Έτσι θα ρυθμίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι;

Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι η αιτιολογική έκθεση της διαβόητης τροπολογίας στο πρόσφατο νομοσχέδιο Γαβρόγλου (στο άρθρο 257 του Ν.4610/2019) θέτει ως πρότυπο τη διαδικασία που οδήγησε στην έκδοση του Π.Δ99/18, μια διαδικασία που κατέληξε στο προαναφερθέν “ναυάγιο”.

Άραγε μια κακή αντιγραφή της, εκ του αποτελέσματος, εσφαλμένης διαδικασίας για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, πώς θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι;

Αν η Κυβέρνηση θέλει ειλικρινά να δώσει μια σωστή λύση στο ζήτημα αυτό, τότε αποτελεί μονόδρομο η εισαγωγή προς συζήτηση της Πρότασης Νόμου για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι που έχουν καταθέσει 6 Βουλευτές, ώστε να κληθούν ΟΛΟΙ οι Βουλευτές και φυσικά και τα Κόμματα να πάρουν θέση, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες και τις οικογένειες τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Πρόσφατες παρεμβάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  Αθήνα, 14-05-2020

  Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υπό το φως των νέων συνθηκών, λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), αλλά και εν αναμονή της επαναφοράς στην κανονικότητα, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία, προς επίλυση θεμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που ανακύπτουν, όσο δεν επιλύονται χρόνια προβλήματα που τα προκαλούν.

  Συγκεκριμένα:

  Αίτημα για ένταξη και των συναδέλφων που είναι μέλη σε εταιρείες στην ενίσχυση επιστημόνων των 600€

  Με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση (4-5-2020), η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε την άμεση ένταξη και των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι που μετέχουν σε εταιρείες στους δικαιούχους της ειδικής Ενίσχυσης των 600€ αποστέλλοντας στο Υπουργείο και τα σχετικά στοιχεία των συναδέλφων. Οι εν λόγω συνάδελφοι επειδή δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ ως φυσικά πρόσωπα αποκλείονταν από την διαδικασία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600€, η οποία δίνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες παρότι πλήττονται το ίδιο με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

  Περισσότερα...  
 • Προτεραιότητα της Κυβέρνησης οι απόφοιτοι των Κολλεγίων - Στον Καιάδα οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 23-01-2020

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία συνεχίζεται η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αποφοίτων των Κολλεγίων σε συνέχεια των διατάξεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης τους που έγινε σε προηγούμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

  Περισσότερα...