Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 10-05-2019

paremvasi tee. smallΜε έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου ότι κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και οι Υπουργοί Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, Υποδομών & Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας, έργο της οποίας είναι η «διόρθωση των αστοχιών και αλληλοεπικαλύψεων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες συναφούς αντικειμένου».

Το γεγονός ότι στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στ. Αραχωβίτης, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία βρισκόμαστε, προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το Π.Δ.99/18 σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε, μέλος του οποίου είναι ο κ. Αραχωβίτης, είναι ένας από τους φορείς, όπως και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, που έχουν προσφύγει κατά του Π.Δ.99/18.

Η έκπληξη μας έγκειται στο γεγονός ότι σε πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή Ν. Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κου Μάνου Κόνσολα, με θέμα: «Άμεση ανάκληση ή τροποποίηση του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων», από την απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών(LINK) προκύπτει ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να προχωρήσει σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Π.Δ.99/18.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, τι άλλαξε μέσα σε ένα μήνα;

Μήπως για αυτό το λόγο το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών δεν κατέθεσε έγγραφες απόψεις, ούτε σχετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για τις 4-10-2019 η εκδίκαση των προσφυγών 14 φορέων και συλλόγων, κατά του Π.Δ.99;

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά του Π.Δ.99 έχουν προσφύγει και πολλοί σύλλογοι Διπλωματούχων Μηχανικών για τις αλληλοεπικαλύψεις που υπάρχουν μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ειλικρινή την πρόθεση της Κυβέρνησης, και λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ότι αντικείμενο της επιτροπής είναι η διόρθωση των αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ των δικαιωμάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η υπόθεση Π.Δ99/18 λήγει εδώ, παρότι το Τ.Ε.Ε έχει παρέμβει υπέρ “του κύρους του π.δ. 99/2018”.

Έτσι θα ρυθμίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι;

Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι η αιτιολογική έκθεση της διαβόητης τροπολογίας στο πρόσφατο νομοσχέδιο Γαβρόγλου (στο άρθρο 257 του Ν.4610/2019) θέτει ως πρότυπο τη διαδικασία που οδήγησε στην έκδοση του Π.Δ99/18, μια διαδικασία που κατέληξε στο προαναφερθέν “ναυάγιο”.

Άραγε μια κακή αντιγραφή της, εκ του αποτελέσματος, εσφαλμένης διαδικασίας για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, πώς θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι;

Αν η Κυβέρνηση θέλει ειλικρινά να δώσει μια σωστή λύση στο ζήτημα αυτό, τότε αποτελεί μονόδρομο η εισαγωγή προς συζήτηση της Πρότασης Νόμου για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι που έχουν καταθέσει 6 Βουλευτές, ώστε να κληθούν ΟΛΟΙ οι Βουλευτές και φυσικά και τα Κόμματα να πάρουν θέση, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες και τις οικογένειες τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • Έγγραφο της ΕΕΤΕΜ προς τον Υφυπουργό Παιδείας σχετικά με δηλώσεις στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ

  Αθήνα, 10-10-2019

  Έγγραφο απέστειλε η ΕΕΤΕΜ στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Β. Διγαλάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: «Τα Τμήματα ΤΕ Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά».

  Περισσότερα...  
 • Προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 22-03-2019

  Αναφορικά με το “κάλεσμα” που απευθύνει το Τ.Ε.Ε προς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, για να εγγραφούν στο “Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών” που επιχειρεί να στήσει, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η σύσταση “Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών” στο Τ.Ε.Ε είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και για αυτό η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παράνομης αυτής απόφασης του Τ.Ε.Ε.

  Συνάδελφοι μην παρασύρεστε!

  Το Μητρώο αυτό του Τ.Ε.Ε δεν είναι παρά ένας κατάλογος ονομάτων και δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, απ’ ότι μέχρι τώρα είχαν, όπως πρόσβαση στα διάφορα συστήματα που απλά διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε.

  Περισσότερα...