Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 03-07-2019

anakoinosiΤι διεκδικούν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Επαναπροσδιορισμό του τρόπου έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων - Κατάργηση του άρθρου 257 του νόμου Γαβρόγλου (4610/2019), με το οποίο παραχωρήθηκε η αρμοδιότητα έκδοσης τους με Π.Δ στο αναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών με το Τ.Ε.Ε. σε ρόλο ρυθμιστή.
Ζητάμε την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με Νόμο.

 • Υπάρχει ήδη στην Βουλή κατατεθειμένη πρόταση νόμου για την συνολική ρύθμιση του προβλήματος από τη ΔΗ.ΣΥΜ (Οκτώβριος 2018).
 • Διασφάλιση του ρόλου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στη διαδικασία της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.
 • Νομοθετική Κατοχύρωση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για καλύτερη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Άσκηση επαγγέλματος

 • Κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων που διατηρούν το επάγγελμα ερμητικά «κλειστό» για τους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι.
 • Άρση των προσκομμάτων που τίθενται στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι μέσω των πληροφοριακών Συστημάτων υποβολής Τοπογραφικών, Τακτοποίησης αυθαιρέτων και ηλεκτρονικής πολεοδομίας έως ότου ρυθμιστεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 • Ανάθεση στο Δημόσιο ή σε ανεξάρτητη Αρχή της διαχείρισης των Ηλεκτρονικών Πλατφορμών και Μητρώων (Μελετητών, ιδιωτικών έργων κλπ) για εργασίες Μηχανικών και απεμπλοκή του Τ.Ε.Ε.
 • Σύσταση Ενιαίου Ανεξάρτητου Φορέα Αδειοδότησης Μηχανικών πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι με βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα

Δημόσιος Τομέας

 • Κατάργηση της αναχρονιστικής διάταξης για το προβάδισμα μεταξύ υπαλλήλων ανώτατης εκπαίδευσης (Π.Ε-Τ.Ε).
 • Πλήρη εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα για την απρόσκοπτη εξέλιξη των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι σε θέσεις ευθύνης.

Από τη νέα Κυβέρνηση, επιπρόσθετα ζητάμε:

 • Την παρέμβαση του νέου Πρωθυπουργού στην προσπάθεια διάσπασης και διάλυσης του πανελλαδικού φορέα εκπροσώπησης των Μηχανικών των Τ.Ε.Ι από τις συντεχνίες.
 • Κατάργηση του παράνομου παρα-Μητρώου του Τ.Ε.Ε για Μηχανικούς Τ.Ε.Ι.
 • Την εφαρμογή του ν.4233/2014( άρθρο 23) για την από κοινού, συνεργασία ΕΕΤΕΜ-ΤΕΕ ως τη μόνη αξιόπιστη διαδικασία για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των φορέων των Μηχανικών ΤΕΙ και Πολυτεχνείων

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή τροποποίηση διατάξεων που υπονομεύουν επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους Μηχανικούς των ΤΕΙ. Ενδεικτικά:

 • Τροποποίηση των παρ.3 και 5 του άρθρου 52 του ν.4409/2016 προκειμένου οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα ως Ενεργειακοί Επιθεωρητές και να εξελίσσονται κανονικά με βάση την εμπειρία τους.
 • Κατάργηση της διάταξης της παρ.1 του άρθρου 97 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα για το προβάδισμα μεταξύ υπαλλήλων της Π.Ε και Τ.Ε κατηγορίας.
 • Τροποποίηση του άρθρου 1 του ν.4485/2017 ώστε να καταργηθεί η διάκριση των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης.
 • Κατάργηση των διατάξεων για την Ανάθεση στο ΤΕΕ της διαχείρισης διάφορων πληροφοριακών συστημάτων (π.χ.ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ2216Β’,14-06-2018), ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 (ΦΕΚ 3136 Β’, 31-07-2018).

Επίκαιρα

 • Πρόσφατες παρεμβάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  Αθήνα, 14-05-2020

  Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υπό το φως των νέων συνθηκών, λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), αλλά και εν αναμονή της επαναφοράς στην κανονικότητα, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία, προς επίλυση θεμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που ανακύπτουν, όσο δεν επιλύονται χρόνια προβλήματα που τα προκαλούν.

  Συγκεκριμένα:

  Αίτημα για ένταξη και των συναδέλφων που είναι μέλη σε εταιρείες στην ενίσχυση επιστημόνων των 600€

  Με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση (4-5-2020), η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε την άμεση ένταξη και των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι που μετέχουν σε εταιρείες στους δικαιούχους της ειδικής Ενίσχυσης των 600€ αποστέλλοντας στο Υπουργείο και τα σχετικά στοιχεία των συναδέλφων. Οι εν λόγω συνάδελφοι επειδή δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ ως φυσικά πρόσωπα αποκλείονταν από την διαδικασία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600€, η οποία δίνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες παρότι πλήττονται το ίδιο με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

  Περισσότερα...  
 • Προτεραιότητα της Κυβέρνησης οι απόφοιτοι των Κολλεγίων - Στον Καιάδα οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι.

  Αθήνα, 23-01-2020

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία συνεχίζεται η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αποφοίτων των Κολλεγίων σε συνέχεια των διατάξεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης τους που έγινε σε προηγούμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

  Περισσότερα...