Home Νέα
Ποιος εκδίδει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι; PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 03-01-2017

logo eetemΜε αφορμή τη συζήτηση για τον Ν.4439/16, και ειδικότερα για το άρθρο 29, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις, σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Η παρανόηση έχει ως αφετηρία τη δήλωση του Υπουργού Υποδομών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, στη συζήτηση της Επιτροπής, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, ότι: «...Το Υπουργείο Παιδείας ιδρύει τα τμήματα είτε στα ΑΕΙ είτε στα ΤΕΙ, θέτει όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως στρεβλά λένε, αλλά το επαγγελματικό περίγραμμα των αποφοίτων τους. Έρχονται στη συνέχεια τα παραγωγικά Υπουργεία που είναι υπεύθυνα και ορίζουν με προεδρικό διάταγμα τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.»

Αντιπαρερχόμενοι την, κατά τη γνώμη μας σκόπιμη, αναφορά σε "ΑΕΙ και ΤΕΙ", για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή αναφέρεται παρακάτω, διαψεύδει τον Υπουργό.

Περισσότερα...
 
Συνάντηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 29-12-2016

eetem sinantisi famellosΣυνάντηση με τον κ. Σ. Φάμελλο, αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, είχαν χθες, Τετάρτη 28-12-2016, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας Οικονομικού της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κ.κ Δ. Δημόπουλος και Π. Μίχας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, όπως είναι το θέμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών και το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για το Δομημένο Περιβάλλον.

Περισσότερα...
 
Μόνη έννοια της Πολιτείας η διατήρηση του «κλειστού» του επαγγέλματος του Μηχανικού PDF Εκτύπωση E-mail

logo eetemΑθήνα, 22-11-2016

Εν κρυπτώ και αιφνιδίως, με ακροτελεύτιο άρθρο 29 στη σημερινή συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ ...», για άλλη μία φορά η ελληνική Κυβέρνηση πασχίζει πάση θυσία να αποτρέψει το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του Μηχανικού, παρά τα όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή πολιτική και πραγματικότητα, και παρά τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου έναντι των θεσμών, παραπέμποντας το ζήτημα εκ νέου στις καλένδες.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 16-11-2016

polytexneio43 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και οι δυσχέρειες του ελληνικού λαού, δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να μαστίζει την ελληνική κοινωνία, οι άνεργοι πληθαίνουν, ενώ και πλήθος όσων εξακολουθούν να εργάζονται, υφίσταται έναν εργασιακό «Μεσαίωνα», με καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την κατάκτηση των οποίων έχουν δοθεί σκληροί αγώνες.

Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 
Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους Μηχανικούς ΤΕΙ PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 04-11-2016

tsakirisΈκτακτη συνάντηση με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε, κ. Δ. Τσακίρη, είχε ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κ. Φ.-Κ. Μπλανάς, μαζί με τη Νομική Σύμβουλο της Ένωσης, κα Α. Μανίκα.

Η συνάντηση αφορούσε στην ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, έναντι των Μηχανικών – ασφαλισμένων στο Ε.Τ.Α.Α/Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της σχετικής γραπτής παρέμβασης.

Περισσότερα...
 
Συνάντηση του Προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 26-10-2016

eetem sinantisi tsironis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκτακτη συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ι. Τσιρώνη, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κ. Δ. Δημόπουλος, μαζί με τη Νομική Σύμβουλο της Ένωσης και συνεργάτες.

Βασικά σημεία συζήτησης, μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν οι παρατηρήσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο σχέδιο νόμου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το πληροφοριακό σύστημα αυθαιρέτων, το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, το Κτηματολόγιο, αλλά και άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε ύστερα από την πρόσφατη αυθαίρετη απόφαση του Προέδρου της Ε.Κ.Χ.Α, εν αγνοία ακόμη και συνεργατών του Υπουργού που μετέχουν στο Δ.Σ της Ε.Κ.Χ.Α.

Το κλιμάκιο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κατέθεσε συνολικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης για όλα τα επίμαχα ζητήματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 
21ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα 28-11-2016

21 synedrio 1Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 21ου τριήμερου τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με την οργανωτική υποστήριξη του Τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Εγκρίθηκε ο Διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός της Κ.Δ.Ε καθώς και το Πρόγραμμα Δράσης 2017-2019.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρευρέθησαν και χαιρέτησαν εκ μέρους των κομμάτων οι κ.κ. βουλευτές Δ. Κυριαζίδης της Ν.Δ και Χαρά Κεφαλίδου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Αντιδήμαρχος Δράμας κ. Ν. Τερζής και ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ κ. Φ. Κυριάκος.

Χαιρετισμό απηύθυναν εγγράφως, το Κ.Κ.Ε, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κ. Ελ. Αυγενάκης και ο τ. πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχ. Μηχανικών Τ.Ε Ομίλου Δ.Ε.Η Κων/νος Γεωργίου στην παρέμβαση του σκιαγράφησε τον ρόλο του πτυχ. Μηχανικού Τ.Ε.Ι στην Δ.Ε.Η Α.Ε και την συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το 21ο Συνέδριο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, εκ μέρους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθ. Μητρόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Αχιλ. Χριστοφοριδης.

Περισσότερα...
 
Η από 16ης Νοεμβρίου 2016 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων PDF Εκτύπωση E-mail

simbolaiografoiΜε αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με τα τοπογραφικά, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Σ.Ε.
Αναλυτικά το κείμενο του εγγράφου έχει ως εξής:


Κύριε Πρόεδρε,
πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με τα τοπογραφικά, με την οποία καλούνται τα μέλη των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της Χώρας να δέχονται όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα, ανεξαρτήτως της ειδικότητας του μηχανικού που τα έχει εκπονήσει.

Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για μη εμπλοκή στα επαγγελματικά δικαιώματα οποιουδήποτε επαγγελματικού κλάδου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Περισσότερα...
 
Προς απόσυρση(;) η ισοτίμηση των 5ετών με master PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 04-11-2016

sia anagnostopoulouΣύμφωνα με πληροφορίες της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, η επίμαχη διάταξη, που εξίσωνε τα 5ετή προγράμματα σπουδών με master, και η οποία είχε αποσταλεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, αποσύρθηκε, δεδομένου ότι ερχόταν σε αντίθεση, τόσο με την εθνική, όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική.

Περισσότερα...
 
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 31-10-2016

energeiakoi epitheorites 1Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Αναφορικά με τον επιχειρούμενο αποκλεισμό των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι από τη Β' και Γ' τάξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Βάσει του άρθρου 52 του Ν.4409/16, η δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή ασκείται από διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.25 του άρθρου 2 του Ν.4122/13, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 12 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β' 407/10) και σύμφωνα με τη σχετική κείμενη εθνική νομοθεσία περί επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Περισσότερα...
 
Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 21-10-2016

afthereta 2013 05Δημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις – προτάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», όπως αυτές στάλθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Ι. Τσιρώνη, και αναρτήθηκαν στη σελίδα της διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 45

Επίκαιρα

Υλοποίηση αποφάσεων 21ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 23-12-2016

Υλοποιώντας τις αποφάσεις του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε έγγραφο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με το οποίο ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα προ ημερησίας διατάξεως «Ρύθμιση εκκρεμοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης» ώστε να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Τεχνολογικό Τομέα (Τ.Ε.Ι) αυτής, όπως:

• Η πλήρης ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, αλλά και των Πτυχιούχων άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι.

• Η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά), από τα Τ.Ε.Ι.

Περισσότερα...
 
Υπουργός Παιδείας: με νόμο το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης

Αθήνα, 09-11-2016

Η έκτακτη Σύνοδος των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, παρουσία του νέου Υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, και του Γεν. Γραμματέα, Ι. Παντή, με θέματα:

1. Το Νομοσχέδιο για τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά), όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με τη νέα του μορφή.

2. Τα εκκρεμή θέματα με την ρύθμιση των επαγγελματικών θεμάτων όλων των Σχολών και Τμημάτων.

3. Τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα Τ.Ε.Ι ως προς την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά).

Περισσότερα...