Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Ανάλυση

της Υ.Α. 101195-2021 και των εγγράφων της Υ.Δ.Ε.- 2η Έκδοση Μια ευγενική χορηγία των συναδέλφων Αντώνη Σαλευρή και Γιώργου Σαρρή

Περισσότερα
image1

Νέα

Έντυπα ΥΔΕ

Περισσότερα
image2

Άνοιγμα

ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τις νομικές ενέργειες της ΕΕΤΕΜ

Περισσότερα
image3

kegkeroglou

Σήμερα, 17 Μαΐου 2021, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ.

O κ. Κεγκέρογλου αναπτύσσοντας την ερώτησή του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

 

 

1.Το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων μηχανικών ΤΕΙ είναι χρόνιο.

Ο κ. Γαβρόγλου, εξαφανίζοντας τα ΤΕΙ, υποσχέθηκε να επιλύσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους. Με το ν.4485/17 προβλέφθηκε, για πρώτη φορά, η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε στη διαδικασία, μέσω επιτροπών, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία σε αυτές. Παραμονές των εκλογών του 2019, με τροπολογία στο ν.4610/2019 (άρθρο 257), άλλαξε ξανά τη διαδικασία έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων προς το δυσμενέστερο για τους Μηχανικούς ΤΕΙ και μεταφέροντας την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Υποδομών.

 1. 2. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ασαφής διότι δεν ρωτήσαμε αν και πότε θα λειτουργήσουν οι Επιτροπές του άρθρου 257 του ν.4610/2019, που ούτως ή άλλως δε λειτουργούν και δεν πρόκειται να στελεχωθούν και από τις οποίες οι μηχανικοί των ΤΕΙ δεν προσδοκούν τίποτε και ζητούν την κατάργησή τους ως ατελέσφορες και ετεροβαρείς. Ρωτήσαμε και ρωτάμε αν προτίθεται ο Υπουργός να τροποποιήσει το άρθρο 257 προκειμένου να υπάρξει καταρχήν διαδικασία και να γίνει πιο αντικειμενική απ’ ότι προέβλεπε η Πολιτική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ.
 2. 3. Είναι ανάγκη να επανέλθει η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κακώς «βγάζει την ουρά του απέξω», διότι εποπτεύει τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πιστοποιούσε και πιστοποιεί τα προγράμματα Σπουδών των ΤΕΙ και είναι σε θέση να γνωρίζει και να βεβαιώνει το τι δύνανται να κάνουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ με βάση τα προγράμματα σπουδών τους αλλά και τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον έχει στα συρτάρια του τις επίσημες προτάσεις των σχολών των ΤΕΙ με αντιστοίχιση προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων
 3. 4. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ. Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή το 2018, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι νομοτεχνικά επεξεργασμένη, βασίζεται σε προτάσεις των αρμοδίων εκπαιδευτικών οργάνων και είναι αποδεκτή από τους άμεσα ενδιαφερομένους πτυχιούχους. Τα πρώην ΤΕΙ έχουν καταθέσει ανάλογη συνολική και επεξεργασμένη πρόταση για τους πτυχιούχους κάθε τμήματος της σχολής μηχανικών.
 4. 5. Οφείλει η Κυβέρνηση να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους Μηχανικούς των ΤΕΙ και τις οικογένειες τους. Διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή πρόσβαση στο επάγγελμα που σπούδασαν.

Δυστυχώς, ο Υπουργός κ. Κ. Καραμανλής, απαντώντας, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κ. Γαβρόγλου σχετικά με την λειτουργία των επιτροπών του άρθρου 257 του ν.4610/2019 καθώς και της μεταφοράς της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Υποδομών, αρνούμενος να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή θεωρώντας ότι «όλα είναι καλά καμωμένα».

 

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Κάντε κλικ εδώ για το σχόλιο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

e-Υπηρεσίες

Επίκαιρα

 • Ανάλυση της Υ.Α. 101195-2021 και των εγγράφων της Υ.Δ.Ε.- 2η Έκδοση Μια ευγενική χορηγία των συναδέλφων Αντώνη Σαλευρή και Γιώργου Σαρρή

  Απαραίτητο για κάθε συνάδελφο που ασχολείται με ΥΔΕ

   
 • Συνάντηση με τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ, κ. Ν. Ταγαρά, για την Απόφαση ΣτΕ και άλλα θέματα του κλάδου

  Αθήνα, 04-06-2022

  Συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ν. Ταγαρά, πραγματοποίησε, χθες Παρασκευή 3-6-22, αντιπροσωπεία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, Δ. Δημόπουλο, τον Γραμματέα Οικονομικού, Π. Μίχα, τον Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων, Κ. Σινογεώργο και τη Νομικό Σύμβουλο της Ένωσης.

  Περισσότερα...