Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 
Αθήνα 20-5-2008

 

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή της επερώτησης των 18 Βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και τις απαντήσεις που έδωσε όχι ο Υπουργός Παιδείας αλλά ο Υφυπουργός κ. Σπ. Ταλιαδούρος επισημαίνουμε τα εξής:

Η απουσία του Υπουργού κ. Ε. Στυλιανίδη όπως τονίσθηκε και από τους επερωτώντες, δείχνει ότι δεν έχει ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου.

Τις απόψεις του δε Υφυπουργού τις γνωρίζουμε και από την προηγούμενη θητεία του.

Η εμμονή του στην αξιοποίηση της απόφασης 678/05 της Ολ. Σ.τ.Ε σε βάρος των Τ.Ε.Ι, η οποία, μετά και τους ν.2916/01 και 3549/07, έχει τεθεί "κατά πόδας" σύμφωνα με τους νομικούς, αποδεικνύει την εναγώνια προσπάθεια του Υφυπουργού να υποβαθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα μας με τις προτάσεις του, ώστε να ικανοποίησει το Τ.Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Υφυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο περιεχόμενο των υπό έκδοση Π.Δ (αυτό σήμερα είναι το ζητούμενο) δηλαδή κατά πόσο αυτά απευθύνονται σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης. Οι απαντήσεις του για την λειτουργία επιστημονικών επιτροπών (δηλ. των γνωστών σε εμάς άτυπων κομματικών επιτροπών) την σύνθεση των οποίων δυστυχώς δεν γνωρίζουμε και φυσικά δεν κληθήκαμε ποτέ να συμμετάσχουμε μας βάζει σε σκέψεις για το μέλλον των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας συνολικά. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος με συμμετοχή συναδέλφων, εν αγνοία, της Ένωσης, οι οποίες μας οδήγησαν στα αποτελέσματα του σχεδίου Π.Δ περί αποφοίτων του "κατασκευαστικού τομέα".

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την σύνταξη Π.Δ/των,τις γνωμοδοτήσεις του Σ.Α.Τ.Ε, ο Υφυπουργός, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε τα όσα ανέφερε και πριν 4 χρόνια παρουσία του Κ.Δ.Σ της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και των Πρόεδρων των Περ. Τμημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Κυβερνητική πολιτική βούληση επίλυσης του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και Ανάπτυξης) δεν πρόκειται να υπογράψουν σχέδια Π.Δ, αν αυτά δεν έχουν την μορφή των Βασιλικών Διαταγμάτων.

Η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε από τον Υπουργό να καταθέσει άμεσα νόμο για την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, διότι οι διαδικασίες των Π.Δ είναι χρονοβόρες, μας βρίσκει σύμφωνους και δικαιώνει την θέση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ εδώ και δυο χρόνια πάνω σ'αυτο το θέμα.

Για την οδηγία 05/36 της Ε.Ε και τις επιπτώσεις που θα έχει σε βάρος των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, αφού δεν θα έχουν ρυθμισμένο πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος, αν και θίχθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές, δεν έτυχε καμίας αναφοράς από τον Υφυπουργό.

Εξαίρουμε την στάση του πρώην πρόεδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος στην παρέμβαση του τόλμησε και είπε τα πράγματα με το όνομα τους, ειδικά για τον σκοτεινό ρόλο γνωστού συντεχνιακού Φορέα και την εύνοια που του δείχνουν τα παραγωγικά Υπουργεία αλλά και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος.

Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε την σοβαρή και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του θέματος από τον εισηγητή του Κ.Τ.Ε Μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Μάρκο Μπόλαρη, για τα ερωτήματα που έθεσε στην εμπεριστατωμένη επερώτηση που είχε καταθέσει μαζί με τους επερωτώντες Βουλευτές πριν από τρεις μήνες.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ όλο αυτό το διάστημα παρείχε όσα στοιχεία της ζητήθηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να βοηθήσει όλους τους Βουλευτές να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους. Δυστυχώς οι Βουλευτές Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι δεν ήταν παρόντες και κυρίως όσοι είναι μέλη της Ένωσης.

Αποσπάσματα από την συζήτηση στην Βουλή θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο διαδίκτυο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Επίκαιρα

 • ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

  Αθήνα, 30-07-2021

  Η Κ.Δ.Ε. της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στη συνεδρίαση της την Παρασκευή 30-7-2021, αποφάσισε την σύγκληση της 22ης τακτικής Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας της Ένωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Καταστατικού.
  Η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00, στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΕΦ).

  Τα θέματα της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας είναι τα εξής:
  1. Διοικητικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  2. Οικονομικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  3. Έκθεση Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  4. Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε).

  Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 16 του Καταστατικού, σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας κατά την πρώτη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα συγκληθεί στην Αθήνα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας και κατά τη δεύτερη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση λήψης έκτακτων υγειονομικών μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

   

   
 • Παρέμβαση Βουλευτών για τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

  Ερώτηση για  τους Υπουργούς Παιδείας και ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Νίκη  Κεραμέως και  Κ. Καραμανλή,   για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  κατέθεσαν Επτά (7) Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 

  Την Ερώτηση κατέθεσαν: ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής  Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής , Β. Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), η Υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα), οι δυο Κοινοβουλευτικοί   Εκπρόσωποι:   Μιχ. Κατρίνης (Ηλείας) και Κ. Σκανδαλίδης (Α’ Αθήνας),   και οι  Βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος  (Αιτωλ/νιας) και Δ. Μπιάγκης (Κέρκυρας) οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην  Πρωθυπουργός  και βουλευτής Αχαΐας  Γ. Α. Παπανδρέου.

  Περισσότερα...  
 • Φτάνει πια με τους πειραματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και την κοροϊδία των νέων ανθρώπων

  Αθήνα, 12-02-2021

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας N. Κεραμέως, για την ίδρυση σχολών τριετούς φοίτησης εντός των Πανεπιστημίων, με ασαφές πλαίσιο και προοπτικές, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αδικαιολόγητη, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - κατάργηση συνολικά του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Η κατάργηση αυτή επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα συνολικά στην τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

  Περισσότερα...