Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 352 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ « Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»

 που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της 7-03-2009
 

Η ενσωμάτωση των Πολυτεχνικών Σχολών στα Τ.Ε.Ι.

 

του Δημήτρη Δημόπουλου*

Πρόσφατα οι Κοσμήτορες των Πολυτεχνικών Σχολών υπό την «καθοδήγηση» του Τ.Ε.Ε πρότειναν μια σειρά μέτρων για επιλεκτική ενσωμάτωση ορισμένων μόνο Τμημάτων των Τ.Ε.Ι και κατάργηση ή υποβάθμιση σε “τεχνικές” σχολές των υπολοίπων.

Ως αποτέλεσμα της πρότασης τους θα έχουμε ουσιαστικά δυο κατηγορίες εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης:

1. Τα Πολυτεχνεία – Πανεπιστήμια τα οποία με ενσωματωμένες κάποιες ειδικότητες τμημάτων Τ.Ε.Ι με υψηλή ζήτηση θα εισπράττουν αυξημένη χρηματοδότηση και

2. Τα Κολέγια που θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί σε κλασσικές ειδικότητες που προσφέρουν σήμερα τα Τ.Ε.Ι (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι κ.λ.π) παρέχοντας τίτλους ξένων Πανεπιστημίων με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Τα Τ.Ε.Ι αφού θα χάσουν τα τμήματα με υψηλή ζήτηση, θα υποβαθμιστούν σε σχηματισμούς μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Εννοείται ότι σε κάθε Νομό που λειτουργεί Τ.Ε.Ι θα ανοίξει και ένα Κολέγιο ή παράρτημα ξένου Πανεπιστημίου.

Επομένως το ποιος βγαίνει κερδισμένος από την διαδικασία είναι φανερό.

Θα ισχυριστεί κάποιος ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των 350000 Πτυχιούχων και φοιτητών Τ.Ε.Ι!

Η απάντηση είναι όχι, διότι η πρόταση των Πολυτεχνείων αφορά τους νέους φοιτητές των Τ.Ε.Ι και όχι τους Πτυχιούχους και νυν φοιτητές.

Επίσης θα περιπλέξει τα πράγματα και θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα διακρίσεων ανάμεσα σε πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι τα μέλη του Τ.Ε.Ε, τα οποία θα έχουν θέσει εκτός μάχης ανταγωνιστές στην αγορά εργασίας και τα Κολέγια.

Το πρόβλημα έκδοσης των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους ήδη πτυχιούχους των οποίων τα Τμήματα θα ενσωματωθούν στα Πολυτεχνεία θα συνεχιστεί.

Οι προτάσεις των Κοσμητόρων των Πολυτεχνικών Σχολών δεν εξυπηρετούν το “διάλογο” που έχει “εγκαινιάσει” ο νέος Υπουργός Παιδείας ούτε τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά στοχεύουν κυρίως:

- στο να αποδυναμώσουν εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια μετάβασης των Τ.Ε.Ι σε «Τεχνολογικά Πανεπιστήμια».

- στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ανάγκη προσαρμογής των Πολυτεχνικών Σχολών στο ευρωπαϊκό μοντέλο σπουδών (4+ Μεταπτυχιακά).

- στο να κερδιθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία έκδοσης των Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων της Σ.Τ.Εφ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι προτάσεις τους δεν αντέχουν σε καμία κριτική, εφόσον δε διαθέτουν την απαιτούμενη τεκμηρίωση. Δηλαδή θέλουν να θεωρητικοποιήσουν τον τεχνολογικό και εφαρμοσμένο χαρακτήρα των Τ.Ε.Ι στερώντας το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι των σημερινών γενικών Πανεπιστημίων.

Η συμπεριφορά αυτή των λεγόμενων “ακαδημαϊκών δασκάλων” είναι παραπλανητική και αδιέξοδη διότι, εν ονόματι συντεχνιακών σκοπιμοτήτων του Τ.Ε.Ε, επιχείρησαν να αμαυρώσουν τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ποντάροντας στον ψευδεπίγραφο πόθο πολλών για πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα,.

Η αντιπρόταση που θα μπορούσε να εξετασθεί είναι:

Η ενσωμάτωση των Πολυτεχνικών καθώς και των Γεωτεχνικών Σχολών στα Τ.Ε.Ι, δεδομένου ότι τα Τ.Ε.Ι έχουν πληρέστερη εργαστηριακή υποδομή, πιο στοχευόμενο και προσαρμόσιμο τεχνολογικό περιβάλλον εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση ότι τα Τ.Ε.Ι καθώς τα δυο Πολυτεχνεία της χώρας (Ε.Μ.Π και Χανίων) θα μετονομαστούν σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και θα χρηματοδοτηθούν αναλόγως, ακολουθώντας τις προδιαγραφές του φημισμένου Μ.Ι.Τ.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των νέων ιδρυμάτων θα αντιμετωπίζεται ενιαία μισθολογικά και βαθμολογικά.

Τα αποτελέσματα των συνεργασιών που θα προκύψουν στην έρευνα από το «πάντρεμα» της θεωρητικής προσέγγισης (Ε.Μ.Π) με την εμπειρία της εφαρμοσμένης επιστήμης (Τ.Ε.Ι) θα δώσουν σημαντική ώθηση στην υποβαθμισμένη τεχνολογική έρευνα στη χώρα μας.

Η ανωτέρω πρόταση προϋποθέτει επίσης τη χωροθέτηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε Γενικά και Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, αξιοποιώντας τα πορίσματα των κατά καιρούς συσταθέντων Επιτροπών Χωροταξικού Σχεδιασμού στα Α.Ε.Ι και την εξάλειψη των επικαλύψεων ή των συναφών ειδικοτήτων που βρίθουν στα Ιδρύματα.

Η ίδρυση Τμημάτων στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι σπανίως υπαγορεύονται από τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες. Συνήθως υπακούνε σε εξωεκπαιδευτικές αναγκαιότητες.

Επιβάλλεται η καθιέρωση μέγιστης διάρκειας προπτυχιακών σπουδών τεσσάρων ετών σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παράλληλα κατάργηση των 5ετών σπουδών, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις διοργάνωσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή είναι μια αρχική προσέγγιση, η οποία ενδεχομένως θέλει περαιτέρω επεξεργασία, αλλά οδηγεί σε σταδιακή εξομάλυνση της άγονης και στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ των Πολυτεχνικών – Γεωτεχνικών Σχολών με τις πιο σημαντικές Σχολές των Τ.Ε.Ι (Μηχανικών, Γεωπόνων κλπ) και καλύπτει πλήρως την αυξημένη ζήτηση πανεπιστημιακών σπουδών στο εσωτερικό με ότι ευεργετικό, για τη χώρα, συνεπάγεται.

 

* Ο Δημήτρης Δημόπουλος είναι ο κοινός Εκπρόσωπος στο Σ.Α.Τ.Ε – Ε.ΣΥ.Π των Πτυχιούχων όλων των Σχολών Τ.Ε.Ι

Επίκαιρα

 • ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

  Αθήνα, 30-07-2021

  Η Κ.Δ.Ε. της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στη συνεδρίαση της την Παρασκευή 30-7-2021, αποφάσισε την σύγκληση της 22ης τακτικής Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας της Ένωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Καταστατικού.
  Η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00, στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΕΦ).

  Τα θέματα της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας είναι τα εξής:
  1. Διοικητικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  2. Οικονομικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  3. Έκθεση Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  4. Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε).

  Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 16 του Καταστατικού, σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας κατά την πρώτη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα συγκληθεί στην Αθήνα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας και κατά τη δεύτερη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση λήψης έκτακτων υγειονομικών μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

   

   
 • Παρέμβαση Βουλευτών για τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

  Ερώτηση για  τους Υπουργούς Παιδείας και ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Νίκη  Κεραμέως και  Κ. Καραμανλή,   για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  κατέθεσαν Επτά (7) Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 

  Την Ερώτηση κατέθεσαν: ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής  Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής , Β. Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), η Υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα), οι δυο Κοινοβουλευτικοί   Εκπρόσωποι:   Μιχ. Κατρίνης (Ηλείας) και Κ. Σκανδαλίδης (Α’ Αθήνας),   και οι  Βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος  (Αιτωλ/νιας) και Δ. Μπιάγκης (Κέρκυρας) οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην  Πρωθυπουργός  και βουλευτής Αχαΐας  Γ. Α. Παπανδρέου.

  Περισσότερα...  
 • Φτάνει πια με τους πειραματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και την κοροϊδία των νέων ανθρώπων

  Αθήνα, 12-02-2021

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας N. Κεραμέως, για την ίδρυση σχολών τριετούς φοίτησης εντός των Πανεπιστημίων, με ασαφές πλαίσιο και προοπτικές, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αδικαιολόγητη, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - κατάργηση συνολικά του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Η κατάργηση αυτή επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα συνολικά στην τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

  Περισσότερα...