Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

Αθήνα, 06-06-2017

Τελικός στόχος τα Τ.Ε.Ι και οι Πτυχιούχοι τους

logo eetemΣε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων μας, και με αφορμή την ανάρτηση στη διαβούλευση, ενός άθλιου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας "απορύθμισης" της "ανώτατης εκπαίδευσης, την έρευνα και άλλες διατάξεις.." επισημαίνουμε τα εξής:

Οι αθλιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 46, ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία!
Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας για την προσπάθεια υποδούλωσης των πτυχιούχων μηχανικών στο Τ.Ε.Ε από τους γνωστούς «προθύμους» του κλάδου μας, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.

Στο άρθρο 46 του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνονται:
1. Οι απαράδεκτες διατάξεις για την μη επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι, και ειδικότερα:

  • τα επαγγελματικά δικαιώματα φεύγουν και στη θέση τους μπαίνουν τα επαγγελματικά προσόντα(!), γενικού χαρακτήρα ρύθμιση, ώστε τα γνωστά διοικητικά γρανάζια υπό την καθοδήγηση του πολυπλόκαμου Τ.Ε.Ε να μπλοκάρουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα!
  • δεν ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο, αλλά προβλέπεται η έκδοση, για ακόμη μία φορά, ενός γενικόλογου Π.Δ μέσω μιας δήθεν Επιστημονικής Επιτροπής. Τι πρωτότυπο!
  • Ειδικότερα για τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι, στην παράγραφο 5, του άρθρου αυτού, συστήνεται Επιτροπή για την σύνταξη των Προσόντων μας (!) στην οποία προφανώς θα προεδρεύει ο επικεφαλής του Τ.Ε.Ε(!), δεδομένου ότι και τα άλλα τρία μέλη της Επιτροπής, θα είναι και αυτά ενταγμένα στο Τ.Ε.Ε!

Με βάση ποια ακαδημαϊκά κριτήρια, ο Υπουργός, θεωρεί τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε ως αντικειμενικό κριτή για να καθορίσει τα δικαιώματα των Μηχανικών Α.Τ.Ε.Ι; Δηλαδή, βάζει, τον φορέα που ανέκαθεν ανταγωνίζεται τον κλάδο των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι να ρυθμίσει το πλαίσιο πρόσβασης στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες!
Γιατί ειδικά οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι, χρειάζονται «νταβατζή»; – Εύγε, κ. Υπουργέ!

  • Την χαριστική βολή κατά των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, την δίνει η τελευταία διάταξη του προτεινόμενου άρθρου 46, που αναφέρεται σε δυνατότητα διαχωρισμού αποφοίτων Τ.Ε.Ι πριν και μετά το 2001, ρύθμιση πολιτικά άστοχη και "εγκληματική" για τους πτυχιούχους όλων των σχολών.

Τόσο συντεχνιακός φανατισμός και μίσος κατά των Τ.Ε.Ι και των πτυχιούχων τους, για πρώτη φορά διατυπώνεται σε νομοσχέδιο, δεδομένου ότι η συνέχεια των Τ.Ε.Ι και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους, καθορίζονται με τρόπο σαφέστατο στο ν.2916/2001 και στην αιτιολογική του έκθεση!

Μετά από αυτά διερωτώμεθα:

- Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία, ένας συντεχνιακός φορέας, που αποδεδειγμένα κρατά το επάγγελμα του μηχανικού "κλειστό", νομιμοποιείται να καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανταγωνιστών του; (παγκόσμια πρωτοτυπία)!

Είναι προφανές ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Α.Τ.Ε.Ι παραπέμπεται για μία ακόμη φορά στις καλένδες, αφού οι υποσχέσεις του Υπουργού Παιδείας για ρύθμιση τους με νόμο μακριά από συντεχνίες, εγκαταλείφθηκαν αιφνιδίως.

Ο Υπουργός Παιδείας έπαθε ξαφνικά αμνησία, ξέχασε το νόμο, πείστηκε για τις «καλές προθέσεις» του Τ.Ε.Ε και ανακάλυψε τα Προεδρικά Διατάγματα ως την ιδανική λύση άρσης μιας 30χρονης ταλαιπωρίας και σπεύδει μαζί με το Τ.Ε.Ε, με διαφορά δυο ημερών, να ορίζει ως «αρμόδια ακαδημαϊκή αρχή» για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών «προσόντων» μας, την Επιτροπή «κουαρτέτο» του Τ.Ε.Ε, παρακάμπτοντας τις οικείες σχολές και τις προτάσεις των Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι και φυσικά και της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ!

Ο Υπουργός, που πριν λίγο καιρό, κατάργησε το Ε.ΣΥ.Π, έναν άκρως αντιπροσωπευτικό θεσμό, τώρα παρακάμπτει τα Τ.Ε.Ι και τους αρμόδιους φορείς των πτυχιούχων, για να τους φιμώσει!

2. Αντιθέτως, η μεγάλη Συντεχνία, για την «μεγαθυμία» που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες έναντι ημών, θα πάρει και μπόνους για να διαφοροποιηθεί από εμάς, όπως δήλωσε ο Υπουργός! Εκτός από τον επαγγελματικό έλεγχο του κλάδου Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που της ανατίθεται., λαμβάνει και το γνωστό «Grecomaster», δηλαδή, συλλήβδην τα ήδη χορηγηθέντα διπλώματα 5ετών προπτυχιακών σπουδών βαφτίζονται Master, χωρίς να τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο από την υφιστάμενη δομή των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Πληροφορούμε τον Υπουργό Παιδείας και τον συντάκτη αυτού του αντισυνταγματικού άρθρου 46, αν δεν το ξέρουν ήδη, ότι από το "deal" που έκαναν, ο μόνος κερδισμένος είναι η γνωστή Συντεχνία αφού και το Μάστερ της δίνετε στο χέρι και το δικαίωμα να ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανταγωνιστών της! Ενώ αντιθέτως, οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι παίρνουν μια υπόσχεση για ένα επαγγελματικό "ξεροκόμματο" (εάν περισσέψει από την πίτα του Τ.Ε.Ε) και αυτό το ξεροκόμματο θα είναι «πολλαπλών ταχυτήτων»: για τους προ και για τους μετά το 2001 αποφοίτους! Και η διαίρεση δεν θα σταματήσει εδώ..........

Όσοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν την ίδρυση Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ε, δηλαδή την παγίδα, μετά την ανάρτηση για διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 46, είναι καιρός να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις τους.

Τελικά το ερώτημα του ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει σαφή απάντηση: όχι ο Υπουργός, αλλά οι συντεχνίες!

 

Ο Υπουργός οφείλει, άμεσα, να ξεκαθαρίσει πότε έλεγε αλήθεια και πότε όχι σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος της επαγγελματικής κατοχύρωσης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Μέχρι τότε:

“Αιδώς”, κύριε Υπουργέ!

Υποταχθήκατε στις Συντεχνίες αντί να προτιμήσετε την ηρωική έξοδο. Επιλέξατε να «πεισθείτε», αντί να αντισταθείτε, γιατί κάτι τέτοιο προφανώς απαιτεί αριστερά νεύρα!

Οι συντάκτες του κατάπτυστου άρθρου 46 δεν θα τα καταφέρουν, γιατί όταν έρθει στη Βουλή, οι Βουλευτές θα απορρίψουν, λογικά, μια τόσο κραυγαλέα αθλιότητα.

 

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να σταματήσει επιτέλους την συνδιαλλαγή με την συντεχνία, και να αποσύρει άμεσα το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της Βουλής να πάρουν σαφή θέση, απορρίπτοντας το άρθρο 46 του νομοσχεδίου.

Καλούμε τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι να προασπίσουν τον ανώτατο χαρακτήρα των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή δεοντολογία, απορρίπτοντας άμεσα την 4μελή Επιτροπεία (Κουαρτέτο) του Τ.Ε.Ε!

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούμε την ποδηγέτηση του κλάδου των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, ούτε την εξαΰλωση ή την απορρόφηση των Τ.Ε.Ι της Χώρας.

Σε αυτήν μας την προσπάθεια, οδηγός για τη δράση μας θα είναι οι αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, οι αταλάντευτες θέσεις μας και το νομοσχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει στα Κόμματα και στο Υπουργείο Παιδείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

e-Υπηρεσίες

Επίκαιρα

  • Ακρόαση της ΕΕΤΕΜ στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για την συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ - Ζητήθηκε η απόσυρση του άρθρου για την μεταφορά της ευθύνης ελέγχου των μετρητών στους Ηλεκτρολόγους

    Παρέμβαση της ΕΕΤΕΜ πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 22-4-2024, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά τη 2η συνεδρίασή της (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και προσώπων) για την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ ««Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,  γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

    Περισσότερα...