Εκδόσεις

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφή Newsletter

captcha 

20-06-2008

ΛΑΒΡΟ ΤΟ Τ.Ε.Ε ΚΑΤΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Συνέντευξη Τύπου του Τ.Ε.Ε. (18-6-2008) συνέπεσε με την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τα Μεταπτυχιακά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι γνωστές θέσεις του Τ.Ε.Ε περί μη ουσιαστικής αναβάθμισης των Τ.Ε.Ι.

Μόνο που στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία δραστηριοποιούνται Μηχανικοί Πανεπιστημίων και ισότιμων με τα Τ.Ε.Ι Σχολών, δεν επικρατούν, όπως εδώ, οι συντεχνιακές λογικές του Τ.Ε.Ε το οποίο θέλει, να έχουν δουλειά μόνο τα μέλη του, γιαυτό με απύθμενο θράσος απαιτεί να εξαφανιστούν οι ομοειδείς σχολές των Τ.Ε.Ι και να μετατραπούν οι Πτυχιούχοι τους σε  εργοδηγούς

Το Τ.Ε.Ε ως αυτόκλητος Αξιολογητής της Παιδείας και των Τεχνικών Επαγγελμάτων, επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή, όχι φυσικά για να δηλώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο υποβάθμισης των σπουδών και της Παιδείας, αλλά για να προωθήσει δυο βασικές απαιτήσεις του:

 1. Το βάφτισμα των πενταετών σπουδών σε μαστερ, πηγαίνοντας κόντρα στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά στοιχεία της παραγγελθείσης από αυτό έρευνας.
 2. Το μάντρωμα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, στα πλαίσια της πιστοποίησης όλων των Τεχνικών από το Τ.Ε.Ε.

Μέσω της πιστοποίησης είναι προφανές ότι θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή της οδηγίας 05/36 και την εγγραφή σ?αυτό των Πτυχιούχων των Κ.Ε.Σ.

Αλήθεια για την επαγγελματική δραστηριοποίηση των Μηχανικών στην Γερμανία, Ολλανδία και αλλού γιατί σιωπά και δεν κάνει κάποια έρευνα;

Το δε ψέμα της επαγγελματικής εξομοίωσης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι με αυτών του Πολυτεχνείου  που χρησιμοποιεί για εσωτερική κατανάλωση, δεν πείθει ούτε τα μέλη του. Πως θα εξομοιωθούν οι Πτυχιούχοι  των Τ.Ε.Ι, όταν ο Πολιτικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π κάνει την δουλειά τεσσάρων ειδικοτήτων Τ.Ε.Ι; Ποιος δουλεύει ποιόν;

Ας διαγράψει το Τ.Ε.Ε από τα Μητρώα του το 30% των μελών του, οι οποίοι είναι Πτυχιούχοι σχολών του πρώην ανατολικού μπλόκ αδιευκρίνιστου επιπέδου σπουδών  και κατεύθυνσης, τους χιλιάδες Αρχιτέκτονες αποφοίτους σχολών Καλών Τεχνών του Εξωτερικού καθώς και χιλιάδες Μηχανικούς τριετούς φοιτήσεως από Ην. Βασίλειο και μετά ας τα βάλει με  τους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι.

Τα όσα ισχυρίζεται στη συνέντευξη τύπου, το Τ.Ε.Ε, είναι προϊόν σκληρής συντεχνιακής λογικής, διότι απουσιάζει από τα λεγόμενα του, το στοιχείο της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Από την μια μεριά παριστάνει τον «τεχνικό σύμβουλο του Κράτους»  και από την άλλη, στην πράξη, λειτουργεί ως συνδικαλιστικός φορέας των μελών  του!

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολιτευτικής περιόδου, οι απαιτήσεις του Τ.Ε.Ε βρίσκουν ευήκοον ους στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο διαπραγματεύεται  με το Τ.Ε.Ε τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας!!

 • Το παζάρι  με το Υπουργείο Παιδείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη αφού το Τ.Ε.Ε για να επιτρέψει στους συναρμόδιους Υπουργούς να συνυπογράψουν τα σχέδια Π.Δ, απαιτεί:
 • Μόνο εάν ξεπεραστούν οι παραπάνω αγκυλώσεις και προκαταλήψεις θα είναι εφικτός ένας διμερής διάλογος για την διασφάλιση υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού και θα επέλθει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που το διέπει.
 • Την ίδια ώρα ο Υπουργός Παιδείας υπόσχεται γενικώς αυτόνομα μεταπτυχιακά στα Τ.Ε.Ι και επαγγελματικά δικαιώματα  στους Πτυχιούχους τους, χωρίς να λέει τίποτα για την ταμπακέρα δηλαδή  τι  περιεχόμενο θα έχουν.

Αυτό που είναι ακατανόητο στη στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι πως, από την μια τα Τ.Ε.Ι μετά το 2000 συγκλίνουν συνεχώς ακαδημαϊκά με τα Πανεπιστήμια, ενώ αντιθέτως οι Πτυχιούχοι τους υποβαθμίζονται επαγγελματικά συνεχώς!

 1. Το ζήτημα για τους πολέμιους των Τ.Ε.Ι και των Πτυχιούχων τους, είναι ότι το ανώτατο ακαδημαϊκό status των Τ.Ε.Ι έχει  ολοκληρωθεί.
 2. Η ύπαρξη Μηχανικών ανώτατης εκπαίδευσης διαφορετικής προέλευσης είναι πραγματικότητα.
 3. Η οδηγία 05/36, ούτως ή άλλως, θα εφαρμοστεί.
 4. Οι συνθήκες για την εναρμόνιση των εκπαιδευτικών συστημάτων θα προχωρήσουν.
 5. Τα «κλειστά επαγγέλματα» πρέπει να ανοίξουν και η επιμελητηριακή οργάνωση των Φορέων των Πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι  είναι μονόδρομος.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω κύριοι της πιο σκληρής συντεχνίας και της οπισθοδρόμησης.

Ομάδα εργασίας του ΥΠ.Ε.Π.Θ για επαγγελματικά δικαιώματα

Συνεδρίασε χθες η ομάδα εργασίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι και ασχολήθηκε  κυρίως με θέματα αρχών που πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί για τις 7-7-2008.

10η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π.

Στις 25 Ιουνίου Συνεδριάζει η ολομέλεια του Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π με θέματα κυρίως Τμημάτων Γεωπονίας, Οινολογίας, Αρχιτεκτονικής τοπίου και Διακόσμησης αλλά και με την γνωμοδότηση για έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων του πολύπαθου Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτιρίων.

Συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Στις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η τακτική συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και η αρνητική για τον κλάδο μας στάση του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων και νομοοργάνωσης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίκαιρα

 • ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

  Αθήνα, 30-07-2021

  Η Κ.Δ.Ε. της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στη συνεδρίαση της την Παρασκευή 30-7-2021, αποφάσισε την σύγκληση της 22ης τακτικής Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας της Ένωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Καταστατικού.
  Η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00, στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΕΦ).

  Τα θέματα της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας είναι τα εξής:
  1. Διοικητικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  2. Οικονομικός Απολογισμός Κ.Δ.Ε.
  3. Έκθεση Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  4. Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε).

  Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 16 του Καταστατικού, σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας κατά την πρώτη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα συγκληθεί στην Αθήνα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας και κατά τη δεύτερη σύγκληση η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00 στον ίδιο χώρο.

  Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση λήψης έκτακτων υγειονομικών μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, η Πανελλαδική Αντιπροσωπεία θα αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

   

   
 • Παρέμβαση Βουλευτών για τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

  Ερώτηση για  τους Υπουργούς Παιδείας και ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Νίκη  Κεραμέως και  Κ. Καραμανλή,   για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  κατέθεσαν Επτά (7) Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 

  Την Ερώτηση κατέθεσαν: ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής  Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής , Β. Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), η Υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα), οι δυο Κοινοβουλευτικοί   Εκπρόσωποι:   Μιχ. Κατρίνης (Ηλείας) και Κ. Σκανδαλίδης (Α’ Αθήνας),   και οι  Βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος  (Αιτωλ/νιας) και Δ. Μπιάγκης (Κέρκυρας) οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην  Πρωθυπουργός  και βουλευτής Αχαΐας  Γ. Α. Παπανδρέου.

  Περισσότερα...  
 • Φτάνει πια με τους πειραματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και την κοροϊδία των νέων ανθρώπων

  Αθήνα, 12-02-2021

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας N. Κεραμέως, για την ίδρυση σχολών τριετούς φοίτησης εντός των Πανεπιστημίων, με ασαφές πλαίσιο και προοπτικές, επισημαίνουμε τα εξής:

  Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αδικαιολόγητη, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - κατάργηση συνολικά του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Η κατάργηση αυτή επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα συνολικά στην τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

  Περισσότερα...